NIEUWS   1 mei 2023 
LOUIS1870 GIN GEHERLANCEERD 

Naar aanleiding van haar 150-jarig bestaan lanceerde de Koninklijke Harmonie KUNST ADELT van Zele-Heikant haar eigen gin. LOUIS1870 is een pittig drankje dat verwijst naar de Zeelse smid Louis Wauters die in 1870 in zijn smidse ‘KUNST ADELT’ boven de doopvont hield. Wauters was naast stichter en voorzitter ook de eerste dirigent van de harmonie die ook tot 1890 in de smidse repeteerde.


SAMENWERKING THE BREWING COMMUNITY

In samenwerking met Dries Dauwe van The Brewing Community gingen enkele gin-liefhebbers binnen KUNST ADELT op zoek naar een originele receptuur met linken naar de historiek van het harmonieorkest. Daarnaast werd ook werk gemaakt van een mobiele gin-bar; want eerder dan flessen aan de man of vrouw te brengen mikt KUNST ADELT op het inrichten van een bar op evenementen en feesten. De gin komt immers – net als muziek – pas maximaal tot z’n recht ‘onder vrienden’.


LANCERING IN 2021

De Koninklijke Harmonie KUNST ADELT van Zele-Heikant blies in 2020 150 kaarsjes uit. Al werd het omwille van corona een jubileumviering die zich vooral ‘online’ afspeelde. Alle geplande feestelijkheden – inclusief een groots opgezet concertproject – werden noodgedwongen afgelast.

Sommige projecten werden echter geduldig gekoesterd tot de tijd rijp was. Zo ook dus de lancering van een eigen gin. Met een jaartje uitstel werd het ‘gouden drankje’ gelanceerd. De LOUIS1870 was een eerste maal te proeven op zaterdag 28 augustus 2021 naar aanleiding van het VANEIR CONCEIR-muziekfestival op de Zeelse markt.


VUURWATER

Het idee om een eigen gin te produceren ontstond tijdens een uitje met enkele harmonisten naar de champagnestreek. Tussen het proeven door werden plannen gesmeed om zelf ‘vuurwater’ te maken ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan. Het voorstel werd intern enthousiast onthaald en een clubje gin-liefhebbers ging samen met The Brewing Community aan de slag om een eigen recept samen te stellen. Na enkele intensieve én intense proefsessies was de geboorte van ‘LOUIS1870’ een feit.


LOUIS1870 – de naam verwijst naar stichter Louis Wauters – is een harmonieus samenspel van 17 botanicals. IJzerkruid zorgt voor frisse boventonen in de afdronk en is een speelse knipoog naar de geboorteplek van KUNST ADELT.


 Om de smaak enigszins te verzachten werd geëxperimenteerd met het toevoegen van diverse fruitsoorten. Uiteindelijk viel de keuze op zoete appel; meteen nog een aanknopingspunt met een van de vele anekdotes uit de geschiedenis van KUNST ADELT. Naast de muziek waren destijds een aantal muzikanten gepassioneerd door het voetbal. Ze ontwikkelden hun eigen spel, namelijk ‘boomgaardvoetbal’ in de tuin van toenmalig klarinettist en bekende Heikantenaar ‘Fiel van Bos’ (Theophiel Van Cauteren). Bovendien zorgt de toevoeging van appel voor een mooie gouden kleur van de gin. Ideaal voor de jubileumdrank!”


GIN-BAR

Naast het in balans brengen van de smaak, gingen Jan Ysewyn en Chris Geerts – twee muzikanten uit het orkest – enthousiast aan het werk om een oude aanhangwagen om te bouwen tot gin-bar op wielen.

Dat initiatief is heel typerend voor de sfeer binnen het harmonieorkest: het ene gekke idee brengt het andere met zich mee, en een half woord is voldoende om meteen de handen uit de mouwen te steken. Die enthousiaste kameraderie over de verschillende generaties heen maakt KUNST ADELT echt uniek en is iets wat we koesteren.


De gin-bar is sinds de lancering dé pleisterplaats op evenementen en concerten om te genieten van een perfect geserveerde LOUIS1870.


GIN GEHERLANCEERD

De eerste flessen gingen vlot van de hand en inmiddels werd een tweede en derde batch van de LOUIS1870 gebotteld. Klaar om opnieuw heel wat ginliefhebbers te bekoren.


ZELF DE LOUIS1870 PROEVEN?
Koop een lekkere fles KUNST ADELT Gin via de webshop.