NIEUWS   3 mei 2020
ONLINE MEIAVOND CONCERT

30 april, dat betekent in Zele traditioneel een bijzonder muzikale avond. Op 'meiavond' trekken alle muziekverenigingen elk jaar opnieuw door de straten om de inwoners van de verschillende wijken te vergasten op een serenade. Onmogelijk in coronatijd en dus nam de harmonie KUNST ADELT het initiatief voor een online concert. De speciaal voor deze gelegenheid gearrangeerde versie van 'Baba Yetu' werd een hit via de sociale media.


ALOUDE TRADITIE

De traditie van het 'meiavond spelen' of meizingen refereert naar de Walpurgisnacht, een feest uit de europese pre-christelijke traditie. Volgens het volksgeloof in die tijd hadden boze geesten en heksen in de nacht van 30 april op 1 mei vrij spel. Om deze geesten te verdrijven werden grote vuren ontstoken.

De viering verschilde vaak van regio tot regio en kreeg doorheen de geschiedenis soms ook een andere betekenis. Op vele plaatsen werd de traditie gelinkt aan het verdrijven van de winter en het verwelkomen van de lente.


In Zele trekken sinds jaar en dag muziekverenigingen en koren door de straten. In ruil voor een glaasje of een duit voor de verenigingskas wordt een serenade gebracht. Voor muzikanten is het steevast een gezellig avondje-uit waarbij in een ongedwongen sfeer naar hartelust muziek wordt gemaakt. Voor deze gelegenheid wordt uit een ander muzikaal vaatje getapt en weerklinken vrolijke lentedeuntjes.


CORONA

Uiteraard geen meiavond rondgang in 2020 door de coronamaatregelen. En ook geen repetities, geen concerten, geen... Via online activiteiten trachtte bestuur en dirigent de onderlinge contacten tussen de muzikanten in stand te houden. En zo groeide het idee om op meiavond een 'online serenade' te organiseren. 

 

MUSICEREN IN JE KOT 

Dirgent Sven YSEWYN maakte een aangepast arrangement van 'Baba Yetu', en nodigde de muzikanten uit om - iedereen vanuit z'n eigen kot - thuis de partituur in te spelen en een opname te maken. Het initiatief kon op heel wat bijval rekenen en uiteindelijk stuurden alle muzikanten hun filmpje of geluidsopname door. Een onverhoopt succes en tegelijkertijd een bewijs van de positieve dynamiek in het orkest, ook in moeilijke tijden.


#SHARETHEHOPE

Wat toen volgde was een echt huzarenstukje. Sven monteerde de 63 opnames in een mozaïek en zette de verschillende klanklijnen onder elkaar. Een werk dat heel wat (nachtelijke) uren in beslag nam. Net op tijd klaar...


30 april, klokslag 20u00 werd het filmpje gelanceerd via de sociale mediakanalen van de harmonie. Een muzikale boodschap van hoop die in geen tijd vele duizenden keren werd bekeken en massaal werd gedeeld.


Geef elkander hoop,
dank komt alles goed.

#sharethehope