HISTORIEK   Gustaaf VAN CAUTEREN - Georges GYSELS

1956

Gustaaf Van Cauteren wordt gekozen tot nieuwe voorzitter, in opvolging van Maurice Van Kerckhove. Gustaaf is vertrouwd met de werking van de harmonie nadat hij eerder ook al secretaris (1929) en ondervoorzitter (1934) was. 

 

1961

Het oude - allereerste - vaandel is tot op de draad versleten en er wordt een nieuw vaandel aangekocht. Het traditioneel bordeaux maakt plaats voor frisse groene tinten.

 

1962

In 1962 schakelt de harmonie over naar de nieuwe ‘diapason’ (toonaard). Door deelname aan de tornooien worden de muziekstukken moeilijker terwijl de instrumenten vaak oud en van verschillend fabricaat zijn. Dirigent Georges Ghysels trekt naar het bestuur en er wordt beslist om alle ‘bekinstrumenten’ te vervangen. De koper-instrumenten worden vernikkeld en omgezet naar de nieuwe toonaard. Samen goed voor een investering van 62.000 Belgische frank. De harmonie gaat hiervoor een renteloze lening aan bij de verschillende bestuursleden die elk 3.000 frank ter beschikking stellen.

 

1970

In het weekend van 29 en 30 augustus viert de Harmonie KUNST ADELT haar 100ste verjaardag.


1973

KUNST ADELT wordt uitgenodigd om het eeuwfeest van de harmonie van Beveren   op te luisteren. Van de tien aanwezige muziekkorpsen is KUNST ADELT het enige orkest zonder uniform. Dit leidt tot verhitte discussies binnen het bestuur. Uniformen of niet? Bestuurslid Marius Deryckere krijgt uiteindelijk voldoende steun voor dit nieuw ambitieus project. Hij organiseert verschillende activiteiten om de nodige 150.000 Belgische frank te verzamelen.


1974

Op 12 mei is het zover: voor het eerst trekt de harmonie in keurig pak door de wijk. Een grijze broek met blauwe bies, blauwe vest, wit hemd, bordeauxkleurige das en een bijpassend hoofddeksel. Een primeur aangezien KUNST ADELT hiermee de eerste Zeelse muziekmaatschappij was in uniform.

 

Lokaaluitbaters Frans Ghysels en Elza De Schutter gaan op rust en worden opgevolgd door André De Koning en Anne-Marie Metdepenningen. Ook na de dood   van André blijft Anne-Marie zich ontfermen over ‘‘t lokaal’ en dat tot 2000. 

 

1976

Op 3 maart 1976 verleent het Kabinet van de Koning aan KUNST ADELT de titel van KONINKLIJKE MAATSCHAPPIJ.


Er rijpt het idee om in de schoot van de harmonie een majorettenkorps op te richten. Dirigent Georges Ghysels vindt het echter “een nutteloze, dure onderneming, die de uitvoering van de muziekstukken helemaal niet ten goede zal komen”.

Uiteindelijk wordt er geopteerd om te starten met een trommelkorps. Paul Smet, leerling slagwerk bij Rudy Steyaert aan de Stedelijke Muziekacademie van Lokeren, neemt de opleiding van de jonge trommelaars voor zijn rekening. Op 20 juni 1976 stelt het trommelkorps zich voor het eerst voor aan het grote publiek, met het speciaal door slagwerkleraar Steyaert geschreven werk ‘Festival’.

 

De harmonie neemt in die tijd deel aan de vierjaarlijkse klasseringstornooien, ingericht door Fedekam. KUNST ADELT bevestigt zich telkens in tweede afdeling. In juni 1976 is de harmonie zelf gastheer voor het Provinciaal Muziektornooi, op de ‘koer’ van de toenmalige kantine van voetbalclub FC Heikant.


1970 - Viering 100-jarig bestaan met ontvangst op het gemeentehuis


1974 - Eerste uitstap in uniform